Zorg en ondersteuning thuis voor ouderen met dementie

Zorg en ondersteuning thuis voor ouderen met dementie

Als dementie in uw leven komt, roept dit wellicht veel vragen en zorgen bij u op, maar mogelijk ook bij uw partner, familie en omgeving. Misschien heeft u last van gedragsveranderingen. Mogelijk stuit u daarom op veel onbegrip in de omgeving. Daarnaast ervaart u mogelijk problemen met taal, uw motoriek en herkenning van mensen en voorwerpen. Dan kunt u contact opnemen met de casemanagers dementie. Zij ondersteunen u om de thuissituatie zo te organiseren dat u zo lang mogelijk naar wens zelfstandig kunt blijven wonen. Of zij helpen u bij het stellen van de juiste diagnose. Wij zijn er ook voor jonge mensen met dementie.

Twijfel over dementie

Het kan ook zijn dat u twijfelt of u mogelijk dementie heeft. Bijvoorbeeld als u de grip op uw leven dreigt kwijt te raken of toenemend vergeetachtig wordt. Deze onduidelijkheid zorgt vaak voor een onrustig gevoel. Ook dan kunt u contact met de casemanagers dementie opnemen.

Wat doet de casemanager dementie voor u?

De casemanager dementie komt bij u thuis, of op een andere locatie, om te bespreken waar u tegenaan loopt en wat er nodig is zodat u zo lang mogelijk in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Denk aan de financiering van de zorg, maar ook om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk de dingen kunt blijven doen die u leuk vindt, zoals sporten, biljarten en kaarten. De casemanager geeft informatie over dementie en adviseert u hoe u daarmee, en de gevolgen daarvan, kunt omgaan. De casemanager is een vast aanspreekpunt en komt regelmatig bij u om te bespreken hoe het gaat en welke ondersteuning nodig is. Als u dat wilt kan ze u begeleiden bij alle (levens)vragen die u heeft en coachen om tot een goede daginvulling te komen met de juiste mensen om u heen. Eventueel kan de casemanager, in overleg met uw huisarts, aanvullende zorg inschakelen en coördineren. Denk aan wijkverpleging, fysiotherapie of psychologie, maar ook aan vrijwilligers en mantelzorgers. Als het thuis niet meer gaat, kijkt uw casemanager met u naar alternatieven, zoals dagbehandeling, dagbesteding of een andere woonvorm. Tot het moment van verhuizen zal ze u begeleiden. Ook is er aandacht voor palliatieve zorg.

Vergoeding en afspraak maken

Woont u in de regio Eemland en wenst u een afspraak met één van onze casemanagers dementie? Neem dan, tijdens weekdagen, vrijblijvend contact op via casemanagersdementie@beweging3.nl of bel naar 085 070 71 60. Ook uw huisarts of de specialist kunnen voor u een afspraak maken. Of u kunt onderstaand terugbelformulier invullen. Wanneer u zich heeft aangemeld kan er sprake zijn van een wachttijd bij de Casemanagers. Bekijk hier het overzicht met wachttijden.

Voor de zorg en ondersteuning van de casemanager heeft u geen verwijzing of indicatie nodig. De kosten worden betaald vanuit uw basisziektekostenverzekering. Heeft u een indicatie van het Centrum Indicatiestelling Zorg? Dan worden de kosten betaald vanuit de Wet Langdurige Zorg. In sommige gevallen kunt u ook een vergoeding krijgen via een Persoonsgebonden budget (Pgb).

Bel mij terug

Soortgelijke zorg